050 5555 862 info@olkkolanhovi.fi

Tietoa Olkkolan Hovista

Olkkolan Hovi sijaitsee keskellä upeinta eteläkarjalaista luontoa. Kyläkeskustan, persoonallisen maalaiskylän monet palvelut ovat vain kävelyetäisyyden päässä. Meiltä kiire on henkisesti kaukana ja maantieteellisesti sopivalla etäisyydellä.

Olkkolan Hovi on arvokas tila suurille ja näyttäville juhla- ja kokoustilaisuuksille. Miljöö tekee häistä, merkkipäivistä ja muista juhlatilaisuuksista ikimuistettavia. Vuodenaikojen vaihtelut tuovat luonnon osaksi tilaisuuksia.

Olkkolan kartanorakennus on kaksikerroksinen. Vastaanottotila, kirjastohuone, ravintolasalit ja Kartanon keittiö sijaitsevat alakerrassa. Noin 700 neliön tilat mahdollistavat joustavan palvelun suurissakin tilaisuuksissa. Asiakaspalvelu tarjoiluineen sujuu kaikkien tilojen, ruokasalien ja keittiön välillä mutkattomasti.

Alakerrassa neliöt jakautuvat käytännöllisesti suuriin ruokasaleihin. Asiakaspaikkoja on yhteensä 160–180 ja yläkerta mukaan lukien yhteensä 300. Voit järjestää Olkkolassa monipuolisesti erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia.  

Olkkolan historia

Amalia Fagerströmin ja Edvard Fagerströmin kuvat Olkkolan Kartanon kartanorakennuksen ruokasalin seinällä houkuttelevat kartanon monivaiheisen historian tutkimuksen pariin. Olkkolan Kartano kätkeekin sisälleen mennyttä elämää ja mielenkiintoisia tarinoita.

Pappis- ja virkamiessuvut omistivat kartanon kolmen vuosisadan ajan. Omana aikanaan papit, vallesmannit, tuomarit ja hevosmiehet, sepät ja torpparit, isäntärengit ja pikkupiiat hoitivat Olkkolaa.

Olkkolan tila kuului aikoinaan Europaeuksen suvulle. Myös savitaipalelainen suurmies, kansanrunojen kerääjä, kielitieteilijä ja arkeologi David Emmanuel Daniel Europaeus vietti ensimmäiset elinvuotensa silloisella Olkkolan tilalla. Kirkkoherraisän kuoltua köyhtynyt perhe muutti toisaalle. Europaeuksesta sekä etenkin Olkkolan kartanon historiasta kertova Europaeus-museo sijaitsee Olkkolan Kartanon pihalla olevassa entisessä väentuvassa.

Viimeisten Olkkolan patriarkkojen jälkeen laaja suku jakoi tilan ja omaisuuden ja möi vuonna 1963 kartanon päärakennuksen palstoineen Savitaipaleen kunnalle.

Olkkolassa alkoi uusi retkeilymajan, kesälukion ja kulttuuritapahtumien kausi. Sen jälkeen kunta on vuokrannut Olkkolaa hotelli- ja ravintolatoimintaa harjoittaville yksityisille yrittäjille.

Vuonna 1996 sekä päärakennus että pihapiirissä sijaitseva Europaeuksen punainen museotalo otettiin virallisesti rakennussuojelun kohteeksi.